آرمور یا زره کابل لایه ای فلزی است که در کابل های برق می تواند جزو ساختار کابل باشد. وظیفه اصلی آرمور محافظت فیزیکی از لایه های زیرین کابل در برابر صدمات مکانیکی می باشد. آرمور کابل دارای انواع مختلفی می باشد. آرمورهایی که در کابل تک کور استفاده می شود از جنس آلومینیوم و آرمور هایی که در کابل سه کور استفاده می شود از جنس آهن گالوانیزه می باشند. همچنین آرمور کابل در دو نوع نواری و وایری تولید می گردد.
در هنگام نصب سرکابل و مفصل چنانچه کابل دارای لایه آرمور باشد بایستی برای آن اصولی رعایت شود. همانطور که اشاره شد آرمور یک لایه فلزی است که به دور کابل قرار دارد و هر لایه فلزی می تواند در معرض میدان های حول کابل قرار گرفته و در صورت عدم توجه به آن موجب آسیب به کابل گردد. در ادامه این مقاله به بررسی روش نصب سرکابل و مفصل در کابل های آرمودار می پردازیم
همانطور که اشاره شد آرمور لایه فلزی است که به دور کابل قرار دارد. در هنگام نصب سرکابل بایستی لایه آرمور را به لایه شیلد متصل و در نهایت زمین کنیم. اما روش این کار در کابل های با شیلد وایری و نواری با یکدیگر متفاوت است.
عملیات آرمور در کابل با شیلد وایری Wire Shield :
در کابل های آرموردار با شیلد وایری در هنگام نصب سرکابل، پس از برداشت روکش نهایی کابل، برای ارتینگ آرمور 2 سانتی متر از آرمور را باقی گذاشته و الباقی را جدا میکنیم. سپس به دور آرمور باقی مانده چند لایه توری مسی پیچانده و مفتول های شیلد را بر روی آن برگردانده و این سه لایه را به یکدیگر محکم می کنیم. در آخر این مفتول ها را به یکدیگر بافته و انتهای آنرا درون کابلشو قرار داده و پرس می کنیم.
عملیات آرمور در کابل با شیلد نواری Tape Shield :
در کابل های آرموردار با شیلد نواری در هنگام نصب سرکابل، برای ارتینگ آرمور، هم شیلد نواری و هم آرمور کابل را به میزان دو سانتی متر باقی گذاشته و الباقی آن را جدا میکنیم. سپس یک سیم ارت بافته را بر روی شیلد نواری و روی آرمور قرارداده و محکم می کنیم و در انتهای به وسیله یک کابلشو به سیستم ارت متصل می نماییم.
محکم نمودن شیلد و آرمور به یکدیگر به دو روش امکان پذیر است. در روش اول با استفاده از سیم مسی قلع اندود، شیلد و آرمور کابل را به یکدیگر محکم می کنیم. روش دیگر استفاده از فنر استیل (Roll Springs) برای این کار می باشد.
آرمور آخرین لایه قبل از روکش نهایی کابل است و همانطور که قبل اشاره شد آرمور کابل به جهت محافظت مکانیکی لایه های زیرین به کار برده می شود. لذا در مفصل نیز بایستی این مسئله رعایت گردد. به همین جهت در هنگام نصب مفصل از یک کیس فلزی برای شبی سازی محافظت مکانیکی ارمور استفاده می شود. روش نصب به این ترتیب است که ابتدا 7 سانت از هر طرف آرمور کابل را آماده کرده و به وسیله توری مسی به شیلد کابل متصل می کنیم. سپس کیس آرمور را به دور مفصل قرار داده و به وسیله بست به روی آرمور های طرفین مفصل محکم می کنیم. به این مفصل ها آرموردار با کیس گویند.
گاهی محل نصب مفصل به نحوی است که هیچ صدمه میکانیکی مفصل را تهدید نمی کند. در این شرایط می توان آرمور کابل را حذف نمود. اما با توجه به اینکه آرمور علاوه بر محافظت مکانیکی، به دلیل اینکه یک لایه فلزی به دور کابل است دارای خاصیت الکتریکی نیز می باشد، در این شرایط با استفاده از یک سیم ارت بافته شده آرمور های طرفین مفصل را هم به شیلد کابل و هم به یکدیگر متصل می کنیم تا بدین ترتیب آرمور به وسیله شیلد کابل ارت گردد و از صدمات آتی به کابل و مفصل جلوگیری شود. به این مفصل ها آرموردار بدون کیس گویند. همچنین همانند باقی مراحل ذکر شده در هنگام اتصال سیم ارت بافته به آرمور می توان از سیم مسی و یا فنر استفاده نمود.
در این مقاله سعی شد به طور کامل مراحل ارتینگ و نصب آرمور در سرکابل و مفصل را معرفی نماییم. بسیار مفید است علاقه مندان و مخصوصا نصاب کاران سرکابل و مفصل برای آگاهی از نصب صحبح سرکابل و مفصل سایر مقالات این حوزه را در وب سایت کلینیک سرکابل و مفصل ایران مطالعه نمایند.