کابل

به مجموعه ای از یک یا چند هادی الکتریکی که توسط موادى از محيط اطراف خود عايق شده باشد کابل گفته مى شود. از کابل ها به منظور انتقال نیروی الکتریکی و یا سیگنال استفاده میشود. کابل ها بر حسب کاربرد دارای انواع مختلفی می باشند و در یک دسته بندی کلی میتوان آن ها را در گروه های زیر دسته بندی نمود:

کابل های برق (کابل های قدرت)

کابل های قدرت یکی از اجزای جدا نشدنی شبکه برق می باشد و برای اتصال تجهیزات به یکدیگر به منظور انتقال و توزیع و مصرف برق از کابل استفاده می شود. یک کابل برق میتواند به صورت دفنی، روی زمین و یا به صورت هوایی نصب و مورد استفاده قرار گیرد. این کابل ها در 3 دسته بندی ولتاژی زیر تقسیم بندی می گردد:

کابل های فشار ضعیف

کابل های فشار متوسط

کابل های فشار قوی

 کابل های کنترل و ابزار دقیق

امروزه تمام صنایع از قبیل سیستم های نفت، گاز و پتروشیمی، فولاد و ... به دلیل نیاز به کنترل، سنجش و اندازه گیری پارامترهایی همچون کنترل جریان، دور قطعات دوار، دما و... با مقوله کنترل و ابزار دقیق مستقیماً در ارتباط می باشد. در سیستم کنترل و ابزار دقیق برای اندازه گیری این پارامترها از المان هایی از قبیل سنسور ها، ترانسمیتر ها، شیرهای کنترل و… استفاده می گردد. برای انتقال مقادیر اندازه گیری شده به کابل هایی متناسب با سیستم های کنترل و ابزار دقیق نیاز می باشد. بر خلاف کابل های برق که حامل جریان های زیاد و در کلیه سطوح ولتاژی استفاده می شوند، کابل های ابزار دقیق یا کنترل حامل جریان های پایین یا سیگنال های در سطح ولتاژهای پایین هستند. این کابل ها معمولا دارای رشته های زیادی و در سطح مقطع های کوچک (حداکثر 4 میلیمتر) تولید می شوند.

 
 

سیم و کابل ساختمانی

امروزه نمیتوان ساختمانی را بدون برق متصور بود. در یک ساختمان مسکونی، اداری یا تجاری، به منظور اتصال سیستم روشنایی، پریز ها، کلید ها و... به یکدیگر از سیم و کابل استفاده می شود.در سیم کشی ساختمان، از انواع سیم و کابل استفاده می شود. انتخاب نوع و سطح مقطع این سیم و کابل ها بر حسب میزان جریان مصرفی و نحوه سیم کشی متفاوت می باشد. 

 
 

کابل های مخابراتی

کابل مخابراتی وظیفه انتقال اطلاعات و دیتا را بر عهده دارند. این کابل ها به دو دسته کابل های مسی و کابل های فیبرنوری تقسیم می گردند. کابل های مسی مخابراتی جهت انتقال اطلاعات در شبکه مخابرات استفاده می شود. این کابل ها دارای هادی های مفتولی مسی و یک لایه عایق می باشند که به صورت زوج دور یکدیگر تابیده شده اند. هر کابل مخابراتی دارای تعدادی زوج می باشد و در نهایت یک لایه روکش نهایی به دور کلیه زوج ها کشیده شده است. این کابل ها در دو نوع دفنی و هوایی تولید میگردد. و هر کابل دارای مشخصات مخصوص خود می باشد. کابلهای فیبر نوری از رشته های باریک از جنس سیلیکا ( شیشه) و یا پلاستیک ساخته می شوند و می توانند با سرعت بالاتر دیتا و اطلاعات را منتقل نمایند.کابل های مخابراتی فیبر نوری به سرعت جایگزین کابلهای مسی در شبکه مخابرات شده است و امروزه در اکثر پروژه ها از این نوع کابل استفاده می گردد.