سرکابل
سرکابل تجهیزی است که جهت اتصال یک کابل به سایر تجهیزات برقی بر روی کابل نصب می گردد. کارشناسان صنعت برق آگاهی دارند که اتصال مستقیم کابل های بالاتر از ولتاژ یک کیلو ولت به سایر تجهیزات نظیر تابلو، ترانس، شینه، کلید و غیره امکان پذیر نبوده و بایستی از سرکابل استفاده گردد. وظیفه اصلی یک سرکابل علاوه بر اتصال کابل و انتقال نیرو ، کنترل میدان های الکتریکی و جلوگیری از ایجاد تنش الکتریکی در محل اتصال از طریق قرار دادن یک پوشش استرس کنترل (Stress Control)، کاهش تخلیه جزئی کابل، ممانعت از ورود رطوبت و آلودگی به داخل کابل و ایجاد یک اتصال الکتریکی امن و بدون تلفات انرژی می باشد.
انواع سرکابل و مفصل
سرکابل ها را از جهات مختلفی می توان دسته بندی نمود. به طور کلی انواع سرکابل به عوامل زیر بستگی دارد:
ولتاژ : سرکابل ها از نظر ولتاژ به 3 دسته تقسیم می شوند:
سرکابل فشار ضعیف
سرکابل فشار متوسط
سرکابل فشار قوی
محل نصب : سرکابل ها از نظر محل نصب به طور کلی به دو دسته تقسیم می شوند :
سرکابل داخلی (Indoor)
سرکابل هوایی (Outdoor)
نوع عایق فاز ها : یکی از نکات تاثیر گذار در نوع سرکابل، نوع عایق بین فاز ها در شبکه کابلی است. به طور کلی سرکابل ها از نظر نوع عایق بین فازی به دو نوع سرکابل های AIS و سرکابل های GIS تقسیم می شوند.
تکنولوژی تولید : سرکابل ها از ابتدا تا کنون به روش ها و تکنولوژی های گوناگونی تولید گردیده است که هر کدام خصوصیات و ویژگی های مختص به خود را دارند. سرکابل ها از نظر تکنولوژی به 5 دسته تقسیم می شوند:
سرکابل حرارتی (Heat Shrinkable Cable Termination)
سرکابل سرد (Cold Shrinkable Cable Termination)
سرکابل فشاری (Push-on Cable Termination)
سرکابل پلاگ این (Plug-in Cable Termination)
سرکابل فشاری فشار قوی (Slip-on Cable Termination)
در اینجا ذکر یک نکته مهم است :
همانطور که در مقاله انواع کابل های برق مطالعه نمودیم کابل ها دارای انواع مختلفی از نظر ولتاژ و ساختمان کابل می باشند. در نتیجه سرکابل ها نیز از این نظر دارای انواع مختلفی می باشند.